26–31 okt, 2022
Besökare
Bransch

Georg Riedel får hederspris på Göteborg Film Festival Prisma

Stjärnspäckad gästlista på barn- och ungdomsfilmfestivalen! Foto: Noomi Riedel

46:e festivalen
27 Jan -
5 Feb, 2023

Den 24-28 oktober anordnas Göteborg Film Festival Prisma. Den nya barn- och ungdomsfestivalen blir en fem dagar lång filmfest för unga späckad med filmvisningar och aktiviteter. Det är med stor glädje vi idag offentliggör några av Prismas kommande gäster, bland annat den nya festivalens första hederspristagare – kompositören Georg Riedel. En svårslaget värdig hedersgäst.

– Med sin odödliga filmmusik har Georg Riedel skapat ett helt eget musikaliskt barnfilmsuniversum. Under sina 50 år som filmkompositör har han tonsatt barndomen för generation efter generation. Det går inte att föreställa sig Pippi, Alfons eller Emil utan att hans musik börjar spela i bakhuvudet. Därför känns det fantastiskt att Georg Riedel kommer till festivalen för att ta emot vårt hederspris, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

– Jag känner mig hedrad och överraskad. Nu är jag så gammal att folk borde ha glömt bort mig. Men mest glad är jag om festivalen och mitt pris bidrar till att kultur för barn anses viktigt, för det är det! Det plus mycket annat lärde jag mig av Astrid Lindgren, säger Georg Riedel.

Georg Riedel är Sveriges främste kompositör inom barnfilm. ”Idas sommarvisa”, ”Sjörövar-Fabbe”, ”Lille katt” och ”Du käre lille snickerbo” är bara några av klassikerna i hans imponerande låtskatt. Georg Riedel kommer att motta hederspriset och samtala inför publik i samband med en visning av Emil i Lönneberga den 28 oktober. Georg Riedel kommer även samma dag ge en konsert som avslutar festivalen tillsammans med sin dotter, sångerskan Sarah Riedel med band. Konserten kommer att ske på Trappscenen, Stadsbiblioteket.

Fler fantastiska gäster som besöker Prisma

Frank Dorsin / Nathalie ”Nattid” Danielsson

Frank Dorsin har spelat Eddie i Bonusfamiljen och Lasse i Lasse-Majas Detektivbyrå – Det första mysteriet, och blivit en av Sveriges mest uppskattade unga skådespelare. Dorsin kommer till Göteborg Film Festival Prisma för att bland annat att berätta om hur intresset för film började, hur det är att jobba med film och att bli känd – både det roliga men också det jobbiga.

Nathalie Danielsson, mer känd som Nattid, är 18 år och har över 2,5 miljoner följare i sina olika sociala kanaler. Hon en av Sveriges största influencers i sociala medier och 2018 släpptes hennes liv i TV-serien Nattid, sommaren efter nian. Samma år fick hon priset för årets Musical.ly/TikTok på Guldtubengalan. I augusti i år släppte hon även en självbiografi (”Jag, Nattid”) om hur hon vände en tuff uppväxt fylld av mobbning till att bli en förespråkare för att våga vara sig själv. Nattid kommer till Göteborg Film Festival Prisma för att prata om sitt liv, sin karriär och om rörlig bild i nya format.

Martin Widmark är idag Sveriges populäraste barnboksförfattare med succéer som ”Nelly Rapp” och ”Lasse Majas Detektivbyrå”, vilken har filmatiserats ett flertal gånger. På temat rysare kommer Widmark berätta om hur man skriver läskigt, hur det känns när ens bok blir till film och göra en monsterworkshop tillsammans med hela publiken. Widmark besöker festivalen 25 oktober.

Klassen

Klassen brukar beskrivas som den mest framgångsrika barndramaserien i SVT:s historia och blev utsedd till årets barnprogram på 2018 års Kristallengala. Inte konstigt när varje avsnitt snittar på en halv miljon visningar. I Klassen visas dilemman ur riktiga livet och frågor man kanske inte alltid vågar prata om blir besvarade av unga för unga, något som skapar ett öppnare samtalsklimat bland ungdomar. Skådespelarna från Klassen som besöker Göteborg Film Festival Prisma är Noemi Rozinszki, Gustav Rooth, Ainhoa Oviedo Silva och Lois Ahlén.

Amelie Nörgaard

Besöker festivalen gör även Amelie Nörgaard som kommer vara konferencier vid invigningen av Göteborg Film Festival Prisma den 24 oktober. Nörgaard är skådespelare, programledare, producent, regissör och manusförfattare. Just nu är hon aktuell med manus och regi för SVT:s Klassen, men har en lång karriär av teater, film och tv bakom sig.

Göteborg Film Festival Prisma pågår 24-28 oktober på Bio Roy, Göta och Stadsbiblioteket. Göteborg Film Festival Prisma kommer även att hålla till på Angereds bio, den 28 oktober.

Det fullständiga programmet för Göteborg Film Festival Prisma med filmer och fler gäster offentliggörs den 1 oktober.

Huvudsponsor för Göteborg Film Festival Prisma:

Mediepartner:

Partner:

https://www.swedbank.se/

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen