26–31 okt, 2022
Besökare
Industry

2019

Georg Riedel

Prismas första hederspristagare gick till kompositören Georg Riedel.

– Med sin odödliga filmmusik har Georg Riedel skapat ett helt eget musikaliskt barnfilmsuniversum. Under sina 50 år som filmkompositör har han tonsatt barndomen för generation efter generation. Det går inte att föreställa sig Pippi, Alfons eller Emil utan att hans musik börjar spela i bakhuvudet. Därför känns det fantastiskt att Georg Riedel kommer till festivalen för att ta emot vårt hederspris, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

– Jag känner mig hedrad och överraskad. Nu är jag så gammal att folk borde ha glömt bort mig. Men mest glad är jag om festivalen och mitt pris bidrar till att kultur för barn anses viktigt, för det är det! Det plus mycket annat lärde jag mig av Astrid Lindgren, säger Georg Riedel.

Georg Riedel är Sveriges främste kompositör inom barnfilm. ”Idas sommarvisa”, ”Sjörövar-Fabbe”, ”Lille katt” och ”Du käre lille snickerbo” är bara några av klassikerna i hans imponerande låtskatt. Georg Riedel mottog hederspriset i samband med en visning av Emil i Lönneberga den 28 oktober. Samma dag gav Georg Riedel en konsert tillsammans med sin dotter, sångerskan Sarah Riedel med band. Konserten ägde rum på Trappscenen i Stadsbiblioteket.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen